Historie

Historie Gülbirlik & Rosense

Rosense is de beste rozen cosmeticamerk ter wereld. In 1954 werd Gülbirlik opgericht door negen leden. Vandaag de dag bestaat het uit vier coöperaties met 8.000 lokale boeren die rozenbladeren leveren. Het verwerkt 300 ton rozenbladeren per dag. Het wordt in koperen distilleerkolven gekookt en daarmee wordt er 100% natuurlijke rozenwater en rozenolie geproduceerd. Gülbirlik is de enige die rozenolie en rozenwater van hoge kwaliteit produceert en levert.

In 1988 begon Gülbirlik met het produceren van schoonheids- en huidverzorgingsproducten.  Het wordt een groot succes en Gülbirlik besluit om het merk Rosense op te richten. In 2003 wordt het merk Rosense opgericht. De producten worden afgezet op nationaal en internationaal niveau.Vandaag de dag wordt Rosense verkocht in Europa en Azië in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Canada, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten, Japan en China.

In 2010 zijn Gülbirlik en Rosense begonnen met het produceren van biologische rozen en zijn nu leider op de internationale markt. De producten zijn allemaal gecertificeerd en hebben onder andere de volgende certificaten:
ISO 9001: 2008, ISO 22000: 2005 en GMP ISO 22716.

De olie wordt verkregen door destillatietechnieken toe te passen op de ‘Rose Damascena’. Er zijn geen chemische conserveringsmiddelen toegevoegd tijdens de productie. De producten zijn volledig petrochemisch derivaten en chemicaliën vrij.
De productie wordt uitgevoerd op een traditionele wijze. Er wordt 500kg rozenbladeren gedaan in een koperen distilleerkolf samen met 1,5 ton water. Het wordt nog steeds op de oude wijze, met vuur verwarmd, gedurende 90 minuten. Deze distillatie levert een zeer geconcentreerde olie. De water dat bij de eerste distillatie ontstaat wordt nogmaals gedistilleerd. De olie en water worden in deze fase gescheiden.

Rozenwater is een mengsel van olieachtige water met rozengeur. Deze bestaat uit pure rozenolie met natuurlijk schone water. (Verhouding 1/1). De rozenwater wordt als laatst meerdere malen gefilterd.

 

Historie Rose Damascena

Rose Damascena is een speciale rozensoort. Rose Damascena wordt gebruikt in de cosmetica industrie. Er wordt rozenolie en rozenwater van geproduceerd. Het plant kan daarnaast gebruikt worden als thee en om smaak aan voedsel te brengen. Het wordt geproduceerd in Turkije in het Middellandse zeegebied in Isparta. Isparta wordt ook wel de rozentuin van de wereld genoemd. Door de oorlog tussen Rusland en de Ottomaanse Rijk in 1877-1878 moesten de Turken die in Bulgarije woonden hun rozentuinen achterlaten. De planten werden in Anatolië geplant, alleen het klimaat en bodem in Isparta was daarvoor geschikt.  In 1888 is Müftüzade İsmail Efendi begonnen met de rozenteelt in Isparta.

Bron:(Rose Damascena” Wikipedia Free Encylopedia)(Oil rose and Rose in Isparta” Dr. Hasan Gürbüz, Dr. Soner Kazaz, 2013)